Modern take on original farmhouse style

The Tüfi apartment building in Herisau adopts both the location and architectural style of the previous building. As GC, we were in charge of the design, detailed planning and implementation of the residential complex in Herisau – in close coordination with the authorities and the parameters of the townscape.

The new residential building houses four 4.5-room apartments, each with a generous living space of just under 200 m2. Even at the planning stage, attention was paid to designing fully accessible apartments to enable assisted living.

The building rests on reinforced concrete foundations and consists of a concrete stairwell as the core structure combined with a timber frame structure featuring wood-concrete composite ceilings. Round shingles made of eternit form the facade of the four-storey apartment building in keeping with the parameters of the townscape.

The client chose timber as a natural building material and also opted for a sustainable solution in terms of energy generation. The building meets the Minergie standard and is supplied with energy by an air-to-water heat pump.

Project details

Client:
J. Frischknecht Stiftung
Architecture:
Blumer-Lehmann AG
Project type:
Residential construction apartement building
Construction type:
Wood element construction
Services:
General contractor services (GC)
Construction:
2020-2021
Locality:
Herisau, Switzerland
Kitchen with white units and sloping roof

Functional kitchen furnishings in a pared-back design.

Full view of the new building with large balconies

The facade consists of eternit shingles, in keeping with the parameters of the townscape.

Bright living room with wooden floor

The living room with plenty of daylight.

Tüfi residential complex from the side

Original architectural style with a modern touch.

Bright room with wooden floor and wood-concrete composite ceiling

The wooden floor and exposed wood-concrete composite ceilings create a cosy indoor atmosphere.

The Tüfi apartment building from the front with large balconies

Large balconies create a comfortable living space.

Tüfi residential complex with adjacent buildings

With its characteristic architectural style, the apartment building fits well into the Herisau neighbourhood.

This website uses cookies

We use cookies to offer you the best possible experience of our website. This includes cookies that are necessary for the running of our website in addition to those used for statistical purposes, additional functions or for displaying personalised content. It is up to you to decide which categories you would like to allow. Please note that the settings you choose may mean that some of the functions of this website will no longer be available to you.