Temporary school space to bridge the renovation period

Three two-storey modular timber buildings are providing additional school space, while construction and renovation work is carried out on several schools in the city of Bern. As of summer 2020, the classrooms and additional learning spaces for 14 classes as well as offices, kitchen, toilets, utility spaces and a staff room have all found a temporary home in the Brünnen pavilions.

Six former single-storey pavilions dating back to the 1960s are replaced by these two-storey modular structures, built using the advanced modular-x system by Bauart Architects. A total of 128 room modules were prefabricated and preinstalled to high quality standards in our factory and create up to five classrooms and group rooms per floor. Central corridors with covered outdoor stairways provide access to the pavilions, which are clustered around a courtyard. Pre-greyed spruce and fir slats were laid vertically to form the facade. The temporary structures meet the Minergie Eco standard.

Other locations also benefit from the city of Bern’s decision to provide additional, high-quality school and childcare spaces using flexible modular timber pavilions. Should requirements change, the pavilions can be dismantled and recombined to create a new school building elsewhere.

Project details

Client:
Hochbau Stadt Bern
Architecture:
Bauart Architekten und Planer AG
Project type:
Education and research
Construction type:
Modular construction
Services:
JC
Construction:
2020
Locality:
Bern, Switzerland
School hallway with coat hooks in the Brünnen school pavilion

Functional, practical – and welcoming: school corridor with plenty of timber used for the interior finish

School corridor with timber walls in the Brünnen pavilion

The minimal design concept, with its consistent colour scheme and layouts, has great appeal.

Interior of the Brünnen school pavilion with kitchen facilities and cupboards

The large amount of timber used for the interior creates a pleasing contrast to the cool colouring.

Timber facade on the Brünnen school pavilion with yellow shutters

Warm and welcoming: the pre-greyed timber facade with yellow shutters

Bright cloakroom in timber in the Brünnen school pavilion

Practical interiors in the light and airy timber school building

Entrance to the Brünnen school pavilion with timber elements in black and natural.

Entrance area to the school pavilion in high-quality timber design built to Minergie Eco standard

Bright classroom with large windows in the Brünnen school pavilion

Large windows let lots of natural light into the classrooms.

This website uses cookies

We use cookies to offer you the best possible experience of our website. This includes cookies that are necessary for the running of our website in addition to those used for statistical purposes, additional functions or for displaying personalised content. It is up to you to decide which categories you would like to allow. Please note that the settings you choose may mean that some of the functions of this website will no longer be available to you.