Individual character with vision

Every building in the Vögelinsegg residential complex has its own character and blends in well with the hilly Appenzell landscape. The three multi-storey timber structures grouped around a central courtyard provide space for 29 owner-occupied apartments with 2½ to 6½ rooms and conform to the latest development standard. The client prioritised the use of regional resources, meaning Swiss timber was the preferred material used for construction. Even the stairwells (including the lift shafts) are built entirely from wood. More than 1,400 m³ of timber was used during construction. The buildings are impressive not only due to their appearance, but also because the building services engineering meets the latest standards. As a result, the buildings comply with the requirements of the Minergie P label. This is achieved through the highly efficient insulation of the building shell, large-scale heat accumulators, solar panels and connection to the local heating network.

Project details

Client:
Vögelinsegg Wohnen AG
Architecture:
Hubert Bischoff Architekturbüro AG
Project type:
Residential construction apartement building
Construction type:
Wood element construction
Services:
General contractor services (GC)
Construction:
2016, 2017
Locality:
Speicher, Switzerland

Downloads

View of the kitchen in an apartment in the Vögelinsegg development

Modern interior design with open-plan kitchen

Gallery

Staircase clad entirely in wood in the Vögelinsegg multi-storey timber construction

All-timber interior

Three multi-storey timber constructions grouped around a courtyard with two trees

Atrium, development in Vögelinsegg

View of the living space in an apartment with interior finishing entirely in wood as well as a sofa and bookcase.

Harmonious interior design in wood

We use cookies to enhance your experience of our website and to enable you to register when necessary. Please see our Cookie Policy for more information.