Elegant residential complex Bildweiher with rental apartments in sustainable timber construction

An ageing apartment building was to be torn down and rebuilt according to modern residential standards. The owners thought long and hard about sustainability and the use of wood as a construction material. We were involved from the earliest planning stages with an advisory mandate and the tender for the timber construction. From the outset, the aim was to develop the statics without activation of the concrete cores. ‘The communication between all parties involved was very open, the planning precisely coordinated and the ultimate execution outstanding,’ says project manager Daniel Ehrbar. The project was planned with the St. Gallen architecture firm Forrer Stieger and specialist planners from the region over a six-month period. We used 40 tonnes of wood in implementing the new construction. The urban, modern wood element construction comprises two structures with five residential floors each (the upper four in timber construction) with 28 rental apartments and a large underground garage. The frame construction for the walls consists of multiple layers of cladding in accordance with noise and fire protection requirements. The exposed wood ceilings are fitted with high-quality Lignatur ceiling elements. The tight construction deadlines were met according to plan, enabling our team to complete the assembly work before Christmas.

Project details

Client:
Sidrona Immobilien AG
Architecture:
Forrer Stieger Architekten AG
Project type:
Residential construction apartement building
Construction type:
Wood element construction
Services:
Timber construction
Construction:
2015
Locality:
St. Gallen, Switzerland

Downloads

The spacious balconies provide views of the entire Bildweiher.

View of Bildweiher with generous balconies

The modern timber construction is situated among nature and offers a relaxing atmosphere.

4-storey timber construction on solid base

The wide windows provide plenty of light and create a friendly atmosphere in the room.

Living room bathed in daylight

This website uses cookies

We use cookies to offer you the best possible experience of our website. This includes cookies that are necessary for the running of our website in addition to those used for statistical purposes, additional functions or for displaying personalised content. It is up to you to decide which categories you would like to allow. Please note that the settings you choose may mean that some of the functions of this website will no longer be available to you.