Timber residential building for asylum seekers

In its external design with mansards, the new residential building for asylum seekers adopts the characteristic local architectural style and blends in well with the neighbourhood. 

The load-bearing interior walls and the mansard roof of the simple five-storey building were constructed using the classic frame construction method. The floors are constructed of wood-concrete composite and the deep beams in the attic storey are made of cross-laminated timber. The use of simple, low-cost materials is just as much a part of the concept as the flexible division of space. Depending on requirements, the bathrooms or kitchenettes can be connected to individual rooms or groups of rooms. 

The ground floor houses storage rooms, common and play rooms, the office/reception and wet rooms. A total of 26 rooms, communal kitchens and wet rooms are distributed over the three floors above and the attic storey.

Project details

Client:
Etablissement vaudois d'accueil des migrants EVAM
Architecture:
Isler Gysel Architekten GmbH
Project type:
Residential construction apartement building
Construction type:
Wood element construction
Services:
Timber construction
Construction:
2020
Locality:
Lausanne, Switzerland
The facade and roof of the asylum centre are made of corrugated eternit

The building was designed as a timber structure with a facade and roof made of corrugated eternit.

The asylum centre features a coherently designed building shell made of corrugated eternit.

The coherent design of the roof and facade showcases the form of the new building.

Bright, spacious corridor in the Lausanne asylum centre

The simple lines of the corridor show the clear and adaptable floor plan of the building.

View into the kitchen with red wall panelling

Rooms can have a kitchen and bathroom added to create small apartments for visitor groups.

Bright double room with timber ceiling and large, floor-to-ceiling window

High-quality living conditions are achieved in the light-filled rooms through solid detailing and durable materials such as timber.

Level access with glass door to the playground in the courtyard

The entrance on the west side of the building leads directly to the playground.

This website uses cookies

We use cookies to offer you the best possible experience of our website. This includes cookies that are necessary for the running of our website in addition to those used for statistical purposes, additional functions or for displaying personalised content. It is up to you to decide which categories you would like to allow. Please note that the settings you choose may mean that some of the functions of this website will no longer be available to you.